fokbeleid

Voor al je vragen ivm dekhengsten, dragende merries, veulens.
taiko
Rookie
Rookie
Berichten: 47
Lid geworden op: 25-01-2014 23:07

fokbeleid

Bericht door taiko » 22-02-2014 10:50

Ik ga proberen om geen mega lang opstel te maken, maar ik kan mij zo kwaad maken in deze materie en hier rond word veel te weinig aandacht geschonken !!!!!!!!

Naar aanleiding van een naar mij gestelde vraag over mijn dekhengst ben ik ff gaan zoeken op het net en kwam ik tot inziens dat ook in de paardenwereld het fokbeleid er even erg aan toe is zoals bij honden en katten.

Bijna ieder van ons die een huisdier wil kopen hoor je klagen over overkweek, erfelijke aandoeningen, hoe schandalig broodfok is enz.

Maar in feiten doet iedereen er wel mooi aan mee :evil:
Hier ff een lijst met wat als erfelijkheden bij een paard "als normaal" beschouwd word:
http://www.licg.nl/ContentSuite/upload/ ... den5_0.pdf

IS THIS FOR REAL :?: :?: :?: :?: :( :oops:

90% van deze problemen komen voor door een fucked-up fokbeleid ! zo simpel is het.
Zowel bij honden als bij katten (en kennelijk ook bij paarden) schakelen wij "natuurlijke selectie" uit. Ieder dier MOET geld opbrengen.
Bij alle in het wild levende dieren komen dieren met erfelijke aandoeningen NIET voor! waarom niet? een veulen met slecht heupen kan de kunde niet volgen en sterft. Dit veulen zal dus NOOIT zijn/haar gene kunnen door geven.
Als bij ons een veulen geboren wordt met weet ik veel de zoveelste afwijking gaan we (indien mogelijk) dit behandelen. Omdat er nauwelijks sprake is van meldingsplicht komt vroeg of laat dit paard mss in de fok terecht want hij/zij is mooi groot, heeft een mooie bouw en heeft nu toch wel net per toeval 1 seizoen (buiten alle verwachting) goed gepresteerd.
en voila de kogel is door de kerk! Een dier dat in de natuur dood zou zijn word bij ons gebruikt om te fokken.
Dit probleem is echter al langer bekend maar er word spijtig genoeg niks (of veel te weinig) aan gedaan.
Bij het Nederlandse Genetic Counselling Services Instituut zijn er zich mensen bewust over de problemen i.v.m. ons fokbeleid.
1van hun texten is hier duidelijk over, het is wel een text over honden en katten maar het geheel is van toepassing voor alles waar wij (de mens) met gaan kweken/fokken.

Let wel hij is nog langer dan mijn verhaal maar voor het welzijn van onze dieren eens zo belangrijk!!!!!!

http://www.vandemeybas.nl/Nieuw/NL/Fokbeleid.htm

Om bij paarden het verschil aan te tonen tussen "in het wild" levende dieren en gefokt dieren is niet zo evident omdat wij geen wilde paarden kennen.
Bij katten is dit heel gemakkelijk. Een wilde - of straat kat bereikt het dubbele van leeftijd dan een raskat.
waarom is dat? wat zijn de verschillen?
Bij een straat kat begint het leven op basis van natuurlijke selectie, een ziek of zwak kitten haalt het niet. Een straat kat wordt niet verzwakt door medische ingrepen, inentingen en vitaminen preparaten.
Een straat kat ondergaat geen testen die trouwens geen uitsluitend resultaat geven, zo'n kat komt NOOIT bij een dieren arts en toch leeft het langer en is het vele malen gezonder en vooral erfelijk aandoening vrij!
Word het dan niet hoog tijd dat wij onze manier van fokken gaan herzien????

Tinne
Paardenvriend
Paardenvriend
Berichten: 196
Lid geworden op: 28-11-2010 10:02

Bericht door Tinne » 23-02-2014 09:31

Bij de 'western' rassen komen daar nog eens de typische ziektes bij
HYPP, Herda, PSSM, GBED, MH, OLWS

Daarmee dat ik het vraag bij je hengst. Dit zijn ernstige genetische afwijkingen. Die zie je niet 'opt zicht' enkel door te testen. Ik ken persoonlijk meerdere mensen die hun paarden hebben moeten laten inslapen aan één van deze afschuwelijke ziektes.

Ik en enkele andere fanatiekelingen hebben er ook al veel moeite voor gedaan om wat meer bekendheid en besef over deze ziektes te verwezelijken. We posten info op allerlei fora, hebben er voor gezorgd dat in de papieren nieuwsbrief voor alle BQHA leden een volledige uitleg over al deze ziektes stond en we hebben ook al met succes de meeste western-magazines aangesproken om er artikels over te plaatsen.


Hier in België mag er inderdaad maar op los gefokt worden. Daarom vind ik dat je als hengstenhouder toch je verantwoordelijkheid mag nemen. Onze hengst is getest op al deze genetische ziektes (wat zeker geen momentopname is, het is genetisch bepaald en wordt simpelweg getest door enkele haren te trekken en op te sturen)

Verder is hij volledig röntgenologisch en klinisch goedgekeurd. Ik weet dat dit eerder momentopnames zijn, maar de erfelijke aanleg voor OCD is dan al wel zichtbaar. Dus door die foto's kan je die toch al uitsluiten.

Hij heeft ook 2 jaar aan een stuk in intensieve reining training gestaan en is geen enkele keer geblesseerd of overbelast geweest, naar mijn mening ook wel belangrijk en een teken van goede gezondheid/gestel.


Meer als je fokpaarden testen, en er zo voor te zorgen dat er enkel gezonde veulens worden geboren, kan je niet doen denk ik.. Belangrijke criteria bij het fokken vind ik gezondheid, afstamming, karakter, prestaties en kleur. Fokken is verbeteren, niet vermeerderen..

taiko
Rookie
Rookie
Berichten: 47
Lid geworden op: 25-01-2014 23:07

Bericht door taiko » 24-02-2014 09:59

Dat je de lijst nog langer maakt spreekt toch niet echt in het voordeel van de huidige manier waarop gefokt word? (Geen persoonlijk verwijt :wink: )

Ik vraag mij af hoe lang deze lijst nog moet worden vooraleer gestopt word met de manier van manipulatie zoals we ze nu kennen.

Dat je voor meer bekendheid en besef probeert te zorgen is zeer positief te noemen, maar ik heb hierbij eerder het gevoel dat je de gevolgen probeert aan te pakken maar niet de oorzaak.

Er zullen mss tests zijn die "geen moment opname zijn", ik heb ze niet allemaal bestudeerd en/of onderzocht, maar er gaan er zeker even veel zijn die effectief u enkel info verschaffen over de situatie gezien op het ogenblik van de test.
Nogmaals, als HCM erfelijk is (bij raskatten), dit getest kan worden zonder positieve uitslag (wat dus betekend dat het dier "gezond" verklaard is) maar de kat op later tijdstip de ziekte toch ontwikkeld, WAAROM zou dit dan bij erfelijke aandoeningen bij paarden NIET kunnen ????
M.a.w. hoe zeker kan je van de uitslag zijn en belangrijker wat weet je hierbij naar de toekomst?
Anderzijds geeft je toe dat röntgenologisch en klinisch tests idd moment opnames zijn.
Geef mij dan 1 goede reden waarom je vandaag je paard zoveel stress wilt bezorgen om niet te weten of hij/zij volgend jaar problemen met zijn heupen of zo gaat hebben.
1 van onze Duitse doggen zijn voorpoten staan licht naar buiten gedraaid, dit is een groei stoornis. niet te min als ik hem nu laat testen op heupdyplasie is de kans heel groot dat hij of HD- of HD Tc beoordeelt word want deze stoornis komt niet vanuit de heup.
Betekend dit nu dat hij tot aan zijn dood dysplasie vrij is? dat zijn pups 100% dysplasie vrij gaan zijn? nee, absoluut niet. M.a.w. technisch gezien zou ik volgens de manier van testen en met de huidige mentaliteit, met deze hond mogen kweken.
Geen nood, hij is een castraat :wink:

Kleur zou al ZEER ZEKER GEEN criteria mogen zijn in een verantwoord fokbeleid, het zelfde kan gezegt over karakter in functie van prestatie.
Dat een fokdier gezond moet zijn, laat daar geen twijfel over bestaan.
Op welke basis bepalen wij wat "verbetering" en tot welke prijs.
Als een paard hoger springt, mooier een spaanse draf toont of sneller rond een barrel draaid door een bepaalde fok maar na 8 jaar kreupel is door de 1 of andere erfelijkheid, dan pas ik voor dit soort verbetering.


Ten tijde van onze cattery was er in ieder nestje 1, max 2 kittens waar op de stamboom stond dat ze geschik waren voor de fok, afhankelijk van het geslacht . Deze dieren waren niet de mooiste of liefste van de nest. Enkel de leidende kater en/of kattin kregen deze status.

In de vrije natuur is een leeuw geen alfa dier omdat hij de mooiste tekening heeft, is een hyena of dingo geen roedel leider omdat hij het zachtste karakter heeft, bepaald niet de antiloop met het meest recht gewei wanneer de kudde moet vluchten.
Het zijn wel de alfa dieren dieren die hun gene verder zetten en zo voor een sterk gezond behoud van de soort zorgen.

Laten wij (de mens in zijn geheel) niet voor moeder natuur, evolutie of god spelen. Daar hebben we echt geen verstand van.
Bij elk diersoort waar wij, de mens, zijn verbeteringen gaat bij toepassen ontstaan lijsten met afwijkingen.
Afwijkingen die bij de zelfde "in het wild" levende dieren NIET voorkomen!
Zijn WIJ dan goed bezig?
I rest my case.
Spijtig genoeg bestaat deze discussie al decennia en zal ze nog komende decennia verder duren.

Tinne
Paardenvriend
Paardenvriend
Berichten: 196
Lid geworden op: 28-11-2010 10:02

Bericht door Tinne » 24-02-2014 10:55

Je moet ergens beginnen, het gaat hier niet over enkele kattenfokkers, maar over het grootste paarden stamboek ter wereld. Meer dan 5 miljoen geregistreerde Quartes, daar is dus veel geld mee gemoeid en verander je niet zomaar.

Het AQHA stamboek heeft al stappen ondernomen, zo worden paarden die Hypp H/H getest zijn niet meer geregistreerd. Men werkt er ook aan om ook de Hypp dragers H/N uit te sluiten voor registratie. Hopelijk gaat dit met PSSM ook nog gebeuren.

De ziektes waarbij drager=lijder moeten er gewoon uit. Bij de andere aandoeningen moet er verantwoordelijk gefokt worden en geen 2 dragers gekruist worden. Als een paard 1 gen van Herda, GBED of OLWS draagt is dit niet erg, het is geen ziekte en het paard heeft geen last. Enkel in de homozygote vorm wordt het een ziekte.

Het begin is om mensen info te bieden, er zijn nog steeds veel mensen die het in Keulen horen donderen als ze de namen van deze ziektes horen, zelfs veeartsen en grote fokkers... Dat moet eerst veranderen en hopelijk wordt er dan al wat verantwoorder gefokt.

Die genetische testen zijn echt wel sluitend hoor, ik weet niet hoe het bij katten zit, maar dit zal bijlange niet zo ver gevorderd zijn als bij paarden. Er zijn verschillende Amerikaanse laberatoria in gespecialiseerd, de AQHA werkt zelf zelfs samen met US Davis.
En nogmaals het zijn genetische ziektes, die heb je of die heb je niet. Die worden niet later ontwikkeld.


Ja röntgen is een momentopname, maar ik ken ook 2-jarige paarden die al met lichte tot 3+ OCD getest zijn. Als een 4 jarige na zware training nog steeds 100% gaaf uit de foto's komt is dit wél een aanwijzing dat het geen erfelijke vorm van OCD zal dragen..
En stress... euhm onze paarden hebben daar niet de minste stress van gehad hoor.. ze staan daar gewoon rustig te staan zonder enige verdoving terwijl de foto's genomen worden, gewoon aan huis.


En kleur is nog steeds een criteria om te fokken, zeker bij de Paints aangezien een paint het liefste vlekken moet hebben, da's nu eenmaal de rasstandaard. En een Quarter in een leuk kleurtje verkoopt nog steeds beter als een vosse Quarter, hoe je het ook draait of keert.
Ik zeg niet dat het de topprioriteit moet zijn he, helemaal niet, maar het hoort wel in het lijstje thuis..

En ja, je leeft hier natuurlijk niet in de Savanne, dat vind ik echt geen argument dat je niet zou mogen fokken..
Verbetering is betere, correctere, gezondere, of qua karakter interessantere dieren fokken.



Ik vind eigenlijk wel dat je jezelf heel hard tegenspreekt, je wil een beter fokbeleid, maar gaat aan de andere kant wel fokken met je hengst, die niet getest is, geen papieren heeft, niet homozygoot is voor zijn kleur (en dus maar in 50% van de gevallen vlekken zal geven, niet 90%) Terwijl er verschillende gelijkaardige hengsten met APHA papieren zijn die voor 200-250€ ook dekken en dikwijls ook nog hz tobiano TOTO zijn. :s

taiko
Rookie
Rookie
Berichten: 47
Lid geworden op: 25-01-2014 23:07

Bericht door taiko » 24-02-2014 17:32

Je moet idd ergens beginnen en da is bij het begin, niet halverwege of op het einde.
Waarom haal ik het voorbeeld van raskatten aan? omdat ik daar ervaring in heb en dat dit bij honden (met andere aandoeningen dan wel) vergelijkbaar is.
Er zijn zowel bij katten als bij honden meerdere tests mogelijk die erfelijkheid kunnen/moeten aantonen maar die alles behalve zeker zijn.
Dus waarom zou dit bij paarden anders zijn?
Zijn die universiteiten, professoren en specialisten dan slimmer?

Ik heb mijn idee, mening hierover naar meerder dierenartsen organisaties gestuurd waaronder de raad van beheer van KNMvD.
In grote lijnen waren ze akkoord met mijn stelling, Genetic Counselling Services bevestigd dat er iets niet juist is in het huidige fok beleid.

Quote" Fokkers van rashonden en raskatten zijn mensen met idealen, ze willen wat met hun dieren, ze willen wat bereiken.
de nuchtere toeschouwer raakt nog wel eens in verwarring, snapt niet helemaal waar het om gaat. Hij ziet mensen (fokkers) die beweren dat ze alles doen ‘in het belang van hun ras.
Daar staat tegenover dat veel honden- en kattenrassen met gezondheids- en welzijnsproblemen kampen.
einde Quote van dit instituut
en dat is nog maar de inleiding.
Of daar nu hond, kat, paard staat maakt niet uit.
Overal duiken die gezondheids problemen op.

We zijn hier idd niet op de savanne, daargaat het ook niet om, het gaat wel over het feit dat dieren die in het wild leven GEEN erfelijke ziektes hebben, geen last hebben van allerhande kwalen.
Vanaf dat wij, mensen, de touwtjes in handen nemen en de voortplanting gaan regelen loopt het in't honderd en binnen de kortste keren krijg je lijsten met afwijkingen en moet je gaan beginnen testen.

Dus is de huidige manier van fokken met eender welke dieren juist? nee daar gaat het om.
Ben ik hypocriet en wil ik het huidige beleid mooier laten lijken door met allerlei resultaten van tests af te komen? nee

Je stelt zelf dat als 1 paard 1 gen heeft van Herda enz het geen kwaad kan.
Sorry als je weet dat je paard het gen draagt dan fok je er niet mee want dan stellen al je testen niks voor.
Kan jij garanderen dat je paard nooit een 2de paard tegen komt met ook maar 1 gen? want die 2 samen zorgen dan wel voor 1 ziek paard en voila de bal is weer aan het rollen.

natuurlijk bestaan genetische ziektes in slapende vorm.
Hoe verklaar je anders dat HCM als een genetische ziekte word bestempeld, je hierop 4 jaar kan laten testen ZONDER 1 positieve uitslag en dat na 4 jaar het dier HCM ontwikkeld heeft?
Waarom zou ook dit weer bij paarden onmogelijk zijn? Zijn paarden en hun wetenschappers superieur? staan zij boven alle andere zoogdieren ?

dus nog eens om af te sluiten,
Er is wel degelijk iets fout waarop mensen met dieren kweken/fokken, anders zouden er geen elle langen lijsten zijn met afwijkingen.
De huidige testen en de manier waarop er met deze testen word omgegaan is ook duidelijk niet wat het moet zijn want het probleem groeit i.p.v. dat het afneemt.
en dat zijn feiten, niet zomaar woorden "vanuit het welzijn van het paard"

Tinne
Paardenvriend
Paardenvriend
Berichten: 196
Lid geworden op: 28-11-2010 10:02

Bericht door Tinne » 24-02-2014 18:27

Maar je snapt zelf blijkbaar nog niet de helft van wat de ziektes inhouden. Ik zou zeggen lees de topics eens die ik hier op het forum (al een hele tijd geleden) gemaakt heb.

Er zijn echt wel ziektes bij die ook 'in het wild' zouden voorkomen.

Neem bv OLWS, dit gen hangt samen met het mooie frame overo patroon bij de Paints. Wilde paarden kunnen dit ook dragen! Het is geen ziekte in de heterozygote vorm, maar je mag geen 2 dragers kruisen want dan heb je 1 op 4 kans dat het veulen homozygoot is en dus een lethal white veulen is en bijgevolg ingeslapen zal moeten worden.

Als je beslist om niet meer te fokken met dragers, dan verdwijnt dit mooiste vlekken-patroon gewoon.
Er moet gewoon verantwoordelijk omgesprongen worden bij het fokken, en getest!

Er zijn ook heel veel bekende en succesvolle paarden die Herda-drager zijn. Dus jij zou die gaan uitsluiten no mather what ze ook gepresteerd hebben? Zippo Pine Bar bv, daar gaat de halve pleasure-populatie ;)

Een drager heeft geen ziekte, maar bij een kruising van 2 dragers heb je weer 1 op 4 kans op een paard met deze huidziekte.
En daar dient het testen nu juist voor, als je er maar op los dekt kan je idd niet garanderen dat je nooit een paard tegen komt dat ook drager is neen. Er zijn ook genoeg fokkers die testresultaten (bv OLWS) van de merrie vragen als hun hengst zelf positief is.


Nog een ander voorbeeld, één van de bekendste en beste reining-hengsten allertijden: Colonels Smoking Gun (ofwel Gunner) was doof. En geeft bijgevolg ook veel dove nakomelingen. Die moet dan maar helemaal afgeschreven worden? Zo werkt het niet he, een dekking van die hengst kost 15.000 $ , tis gewoon een miljoenenbusiness en daar ga je als Belgje met idealen echt geen verandering in brengen hoor.

Ik denk écht niet dat je dat kan vergelijken met katten hoor..
En nogmaals ja, die testen zijn sluitend. Als je paard vandaag pssm1/n getest word, gaat die volgend jaar echt niet oppeens n/n zijn hoor... Da's onveranderlijk. Die testen van uw katten zullen gewone ziektes zijn, geen genetische aandoeningen.


De testen zijn wel zinvol, want er wordt meer en meer duidelijkheid gecreëerd. Bekijk bv maar een keer het pssm forum op facebook, 2 jaar terug waren daar 200 leden en begon een bescheiden lijstje met pssm-positieve paarden. Er waren amper mensen die ooit al van de ziekte hadden gehoord. Nu zijn daar 3500 leden en groeit de lijst met paarden elke dag. Men kan zo de ziekte ook al terugleiden naar enkele 'verdachte' paarden, netzoals Hypp terug te brengen is naar Impressive en Herda naar Poco Bueno.

Mike
Eendagsvlieg
Eendagsvlieg
Berichten: 1
Lid geworden op: 24-02-2014 19:42

Bericht door Mike » 24-02-2014 20:22

Taiko, je katten-voorbeeld is een slecht voorbeeld, straatkatten zijn de oorzaak van de verspreiding van kattenaids en F.I.P en niesziekte, heel simpel, omdat er teveel zijn dekt alles elkaar maar. nergens zoveel kattensterfte door aids, F.I.P. en niesziekte, als onder de zwerfkatten, maar omdat ze zo gemakkelijk kweken, lijkt het alsof er altijd zoveel zijn, dit is nu gelijk een mooi ezelsbruggetje naar ziekten in de paarden, zeker de westernpaarden, ik heb er een aandeel in gehad om er bekendheid aan te geven in Belgie en Nederland, ik ben ook dankbaar dat ik daar deel uit kon en nog steeds kan maken, net als ik dankbaar ben voor de tijd dat ik mijn beiden paarden mocht hebben; De mooiste appiemerrie van heel Europa was mijn paard, zij was rontgenologisch en klinisch perfect, ik was dolblij met haar, heerlijk 1e jaar gehad samen, en ja, ze was nachtblind, door haar kleuren!!!, maar daar heeft ze nooit hinder van gehad, ze gedroeg zich ook in het donker gewoon als ieder ander paard. Ik besloot om een veulentje van haar te fokken, omdat we genoeg plek hebben, en ik ook een veulen van haar prima zou kunnen verzorgen en opvoeden. Ze was 6 maanden drachtig toen ik haar liet testen: n/p1, ze was een kleindochter van Amazing Blue, en die is inmiddels bewezen n/p1....heel lang triest verhaal kort: haar veulen testte ook n/p1, het voordeel van testen is dat je ze direct op het juiste dieet en management kunt zetten, om te proberen ze zo gezond mogelijk te houden. Mijn merrie heeft nog bijna 4 jaar een redelijk aanvaardbaar leven gehad, de laatste maanden ging ze met sprongen achteruit. Haar zoon was overigens ook prachtig, maar hij heeft vanaf 8 maanden erg regelmatig een aanval gehad, gelukkig wist ik wat hij had, waardoor de juiste spierontspanners werden gebruikt, en er niet onterecht voor koliek werd behandeld....ze zijn nu net een maand geleden beiden in slaap gezet, hartverscheurend, en ik mis ze echt enorm iedere dag, ze woonden bij ons aan huis, maar wat ik niet mis is het constant zorgen maken, als het ineens kouder werd, dekens op, als ze te nat regenden en ik had geen deken opgelegd, als er om wat voor reden ook paniek was, na iedere gekke bokbui in de wei bang afwachen hoeveel pijn ze zouden hebben, dat mis ik niet, en zou niemand ooit nog moeten meemaken doordat zelfverklaarde fokkers nu in deze tijd nog te gierig zijn om de 5-paneltest te doen,iedere hengst en merrie zou de 5-panel moeten krijgen, iedere ruin in ieder geval de 3 dominanten: hypp,pssm en MH. Het is een verantwoordelijkheid van de stamboeken, maar zolang die niet voldoende doen en eisen, moeten de fokkers zelf hun verstand gebruiken, dat mensen naast een goed paard daar ook een mooie kleur op willen, geen probleem, en trouwens, ik ben van het principe, een goed paard heeft geen kleur, maar ook geen dominante ziekten!!!! Wat is voor jou nu de reden om die 85 dollar niet te spenderen? als jouw hengst zo super is, zal hij wel n/n testen toch? en daarmee kun je extra dekkingen scoren, mits het een stamboekdier is natuurlijk.

taiko
Rookie
Rookie
Berichten: 47
Lid geworden op: 25-01-2014 23:07

Bericht door taiko » 25-02-2014 09:31

Ik heb hier (nog) 15 katten zitten, waarvan 6 raskatten. De rest zijn zwerfkatten of komen uit een opvangcentrum.
Bij meer dan de helft van de raskatten is iets fout, naar de kruisingen (straatkatten) moet de dieren arts zelden kijken.
Dat het voorbeeld van de katten slecht is spreekt voor zich, eender welk voorbeeld dat aantoont dat er met het huidige beleid iets schort word altijd als slecht bestempeld.
Gelijkaardige reacties kreeg ik in 2008 ook vanuit de katten wereld.
En wie waren het die het hardste riepen dat ik verkeerd was? zij die hun katten haren uit trokken omdat tussen hun kat haar zwarte cape niet 1 wit haar mocht zitten, zij die talk achtige poeders gebruikte om het wit nog witter te maken om zo hoog mogelijk te scoren.

Bij katten spreken we over 800 tot 1200 euro, er is een ras waar je tot 4 - 5000 euro moet voor neer leggen.
Bij paarden ligt dit bedrag vaak een pak hoger, dus ja vanuit dat oogpunt is het niet te vergelijken.
zoals jullie zelf zeggen:
tis gewoon een miljoenenbusiness en daar ga je als Belgje met idealen echt geen verandering in brengen.

nee liever een bom geld neer leggen voor een hengst (met alle respect voor de hengst)die dove veulens geeft dan een gezond horend veulen hebben dat minder presteert.
liever met dragers kweken voor een mooi vlekken patroon met het risico op een ziek paard.

En wie spreekt er zich hier tegen?

Maar goed als ik fout bij dan wil dit zeggen dat de mensen van KNMvD, WHG en het instituut Genetic Counselling Services, om er enkele te noemen ook fout zijn.
Indrukwekkend zeker omdat het laatste genetisch onderzoek doet.

Zoals altijd en ik ben ergens blij dat het zelf gezegd is:
het draaid niet zo zeer om het welzijn van het paard maar om "big bucks".
ja als klein Belgje ga ik niks kunnen veranderen in deze big business.
Ik kan alleen texten van professoren die vinden dat het fokbeleid fout is delen en hopen dat er meer kleine mensen met idealen komen die wel geinteresseert zijn in het welzijn van de dieren.

Tinne
Paardenvriend
Paardenvriend
Berichten: 196
Lid geworden op: 28-11-2010 10:02

Bericht door Tinne » 25-02-2014 10:38

Jij hoort alleen wat je wil horen..

Ja mijn merrie is OLWS-drager en daar ben ik blij om omdat ik graag Frame overo's zie.
NOGMAALS dat is geen enkel probleem als je enkel met negatief geteste hengsten fokt! NIKS risico op een ziek paard. Dat noemt met verantwoord fokken.
OLWS hoort nu eenmaal bij frame overo, lees je eerst eens in voor je vanalles gaat roepen.

Beide patronen komen trouwens ook gewoon in het wild voor, zowel frame als splash (dat voor doofheid kan zorgen)... Kudde wilde mustangs:
Afbeelding
Afbeelding


Ik snap je bedoelingen echt niet.
Langs de ene kant roep je dat het fokbeleid slecht is en dat het allemaal zieke dieren voorbrengt.
Maar, testen vind je dan weer slecht. Volgens jou niet correct en stressvol.
Langs de andere kant ga je dan wel met je eigen papierloze, ongeteste hengst fokken.

Ik wil dat er verantwoord wordt gefokt. Dat alle fokdieren getest worden, minstens de 5-panel.
En dat uiteindelijk bij de dominantie ziektes (drager=lijder) de dragers zelfs niet meer geregistreerd zouden mogen worden en bijgevolg ook niet meer mee gefokt..

taiko
Rookie
Rookie
Berichten: 47
Lid geworden op: 25-01-2014 23:07

Bericht door taiko » 25-02-2014 19:29

als iedereen met geteste dieren fok, dan kan mijn paard nooit drager zijn. Waarom zou ik dan moeten laten testen?
In het begin habben we 6 raskatten gekocht, allemaal getest en gezond bevonden + gekeurd voor de fok.
In ons 1ste nestje zaten 2 kitten met knikstaart (= erfelijk), gevolg: omdat we dus aan de hand van de test niet konden zeggen wie de oorzaak was => alle 2 de katten uit de fok gehaald.
Wat in de honden en katten wereld ook gebeurt is dat de ouders op de stamboom niet altijd de echte ouder dieren zijn.
Wat heb je dan aan al die testen?

Dus nogmaals WAAROM zou dit bij paarde anders zijn?

en meer wil ik hier niet over kwijt want zolang het geld (moet) opbrengt zal er nooit iets veranderen.

ik weet wie ik steun (en wie mijn in het zelfde steunt) en ik weet wie mij (ons) tegen spreekt.
En als ik, als beginner in de paarden wereld, dit alleen zou zeggen dan had ik je al lang gelijk gegeven.
Maar dat is zeker niet het geval, en sorry ik geloof eerder een instituut dat genetisch onderzoek doet dan een (hobby?) fokker die er geld met verdient.

En ja bij de paarden weet ik niet wat alle tests allemaal juist in houden, maar dat doet er ook ni toe. Het gaat om het principe en dat zit fout.
Dus waarom zou ik dan geen ongeteste hengst mogen aanbieden?
bang dat ik met 1 of meerdere dekken ga lopen?

Btw is dit geen menselijk trekje? enkel horen wat je wil horen :wink:

Plaats reactie